Early Start Denver Model (ESDM)

Vědecky podložená (evidence-based), behaviorální terapie, určená pro autistické děti ve věku 1 až 4 roky, která je založena na Aplikované behaviorální analýze.

Terapeuticko-intervenční program probíhá formou hry, v rámci které terapeuti pracují s technikami, které podporují vývoj dítěte a rozvoj dovedností jako např. receptivní a expresivní komunikace, imitace, sdílená pozornost, hra, kognice, sociální dovednosti, jemná a hrubá motorika a sebeobslužné dovednosti.

Doporučuje se, aby s dítětem terapeut pracoval 10-20 hodin týdně a dále aby s dětmi terapeuticky pracovali i rodiče během běžných denních aktivit a hry. ESDM probíhá s terapeutem v terapeutické místnosti, případně může terapeut terapii provádět i u dítěte doma nebo v předškolním zařízení. Nejčastěji terapie probíhá formou jeden na jednoho (terapeut a dítě). Pokud rodiče chtějí s dítětem terapeuticky pracovat, je jim ze strany terapeutů průběžně poskytováno vedení a zaškolení v této metodě.

ESDM - Praha

Literatura v angličtině:

Sally J. Rogers: Early Start Denver Model for Young Children with Autism, Guilford Publications, 2010, 297 stran