Snoezelen

Terapie probíhá ve speciální Snoezelen místnosti, kde je prostředí upraveno pomocí světelných a zvukových prvků, vůní a hudby. Hlavním cílem tohoto vícesmylového prostředí je vyvolat smyslové prožitky.

Terapie vychází z praxe dvou amerických psychologů, Clelanda a Clarka, kteří díky vybraným smyslovým podnětům pozorovali u svých klientů změny v chování a zlepšení komunikace. V 70. letech 20. století pak byla tato metoda dále rozpracována Holanďany Ad Verheulem a Janem Hulssegem, kteří jsou považováni za zakladatele metody Snoezelen.

Vícesmyslové prostředí Snoezelen může u klienta navozovat pocit pohody, ale na druhou stranu ho může i stimulovat. Terapeutické cíle Snoezelen se stanovují individuálně. Mohou zahrnovat snížení stresu, redukce stereotypního chování či zlepšení vztahu mezi terapeutem/rodičem a dítětem. Důraz je kladen na individuální preference klienta a na jeho vlastní tempo. Vztah mezi klientem a terapeutem je založen na důvěře.

Terapie trvá cca 30-45 minut a důležitá je její pravidelnost.

Co je Snoezelen – Teoretický úvod.

Pruvodce Snoezelen (International Snoezelen Association Multisensory Environment)

Snoezelen (rvp.cz)